VARNING !!!

 
Chihuahua och andra trendhundar
-
 

Tänker du köpa en chihuahua eller annan modehund?


Valpar transporteras till Sverige i bil med benen ihoptejpade
Foto: Tullverket

Fall inte för frestelsen att köpa din chihuahuavalp eller annan trendhund via annons i tidning eller på internet! Det handlar mycket ofta om valpar uppfödda under vidriga förhållanden i ett öststatsland och insmugglade hit under ännu värre former. Och då gäller detta:
De uppgifter som lämnas i annonsen stämmer inte. De papper och intyg som utlovas finns inte eller är falska. Mamman till valparna får du inte träffa. Oftast är valparna inte ens renrasiga. Många valpar är sjuka och har fått avlivas strax efter köpet.

Hundhandlarna annonserar på internet under olika förnamn och med  anonyma mobilnr och mailadresser. Som hemort uppgav man förr ofta Malmö, Hässleholm, Klippan eller någon annan ort i Skåne, men nu säljs de i hela Sverige.

SKK befattar sig inte med smuggelhundar och registrerar dem inte.
Gynna inte dessa samvetslösa hundhandlare!

Valparna plågas svårt på vägen hit
De transporteras till Sverige i bil under stora umbäranden.
De valpar som upptäcks i tullen måste oftast avlivas av veterinär

-

Nytt fultrick?
Enligt SKK florerar det rykten vintern 2006 om att chihuahuavalpar som smugglats in i Sverige "läggs till" befintliga valpkullar här. På så sätt kan den smugglade valpen bli inregistrerad i SKK. SKK kommer därför att begära slumpmässiga härstamningskontroller på chihuahuakullar.

-

Bedrägeri med handpenning
Den sanslösa efterfrågan på chihuahua har inte oväntat inspirerat en och annan till ett enkelt extraknäck. En kvinna i norra Sverige hade en ganska omfattande annonsering på nätet av chihuahuavalpar till salu. Hon mailade foton på valparna till spekulanter i södra Sverige och som vanligt med bedragare verkade hon mycket trevlig och trovärdig. Köparna som betalat handpenning eller hela köpesumman stod sedan på flygplatsen och väntade förgäves på den utlovade valpen.
Kvinnan polisanmäldes. Troligen hade hon inga valpar alls till salu. Foton som hon skickat kunderna hade hon nämligen laddat hem från andra sajter på nätet.

-

Blandraser
För oss som kan rasen är bilderna på chihuahuavalpar på Blocket m fl ställen ofta ett rent skämt. Det är inga renrasiga valpar! Det kan röra sig om vilken korthårig dvärghundsblandning som helst.

Vid försäljning av vanliga svenska blandrasvalpar har man också hakat på chihuahuatrenden. Vilken mindre blandrashund som helst ökar några tusen kronor i pris om man anger att den är en blandning där chihuahua ingår. Det finns folk som satt detta i system och annonserar ut mängder av  små "miniblandisar" av olika slag.

-

Chihuahua önskas köpa!
En del människor annonserar på nätet att de önskar köpa en chihuahua. Och då kan man få napp! Smuggelvalparnas försäljare själva svarar själva och slipper annonsera. Ibland får annonsören svar direkt från någon som påstår sig vara uppfödare i ett öststatsland: "Hello, we have a chihuahua kennel in... " De verkar så trevliga och erbjuder valpar i alla färger och hårlag, det är bara att önska. Valparna påstås ha stamtavla också, men då är det viktigt att veta att SKK inte registrerar insmugglade hundar. Aldrig någonsin skriver de ut kennelnamn eller fullständiga kontaktuppgifter utan anger bara förnamn och en anonym mailadress.

Ibland vill säljarna leverera valpen i Sverige. Visst är det väl konstigt att uppfödaren förstår en svensk annons och vill resa ända hit med valpen? Det finns all anledning att anta att det är smuggelhundarnas försäljare som ligger bakom svaret.

-

Det är stor efterfrågan på chihuahuavalpar från seriösa uppfödare och väntetiden kan bli lång. Men i Sverige finns närmare 300 raser att välja på. Kanske finns det en annan ras som passar dig bättre?

-

Funderar du ändå på att köpa en chihuahua eller en annan liten hund utan registreringsbevis? Läs här hur det gick för några som gjorde det:

-

Insmugglad valp kostade köparen 40 000 kr
Chihuahuavalp för 10 000 kr på Blocket sökte seriös köpare.

Varning för sjuka valpar på annons

Valpen utan papper blev svårt sjuk redan efter en dag.

Valpen kräktes blod
Hennes nya valp var sjuk och fick avlivas.

Chihuahuavalpar från öststat hade falska intyg
Hundarna visade sig vara sjuka, hundpasset förfalskat, säljaren går inte att nå.

"Det låg en hög med döda valpar på golvet!"
Så har valparna det innan de når köparen i Sverige.

Så kan det se ut där smuggelhundarna föds upp

Sveriges Veterinärmedicinska Anstalt, SVA:
Smuggelhundar - ett hot mot vår hälsa!

-

Smugglingen upphör bara om ingen köper smuggelhundar!.

-

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0