Hemskheter.

 



2006-07-17

Den grymma handeln med smugglade hundar ökar i Sverige

Hundsmugglingen ökar. Trots riskerna med att köpa hund via annonser och stor uppmärksamhet i media fortsätter tullen att beslagta hundratals valpar varje år. Jordbruksverket uppskattar att mer än 2000 valpar smugglades till Sverige förra året.

Valpfabriker
Populära raser som dvärgpinscher och chihuahua föds nu upp i stor skala i Östeuropa i rena "valpfabriker". Valparna skiljs från modertiken alltför tidigt, sedan hålls valparna i små burar eller plastlådor där de blir så stressade att de kan bli apatiska och utveckla stereotypier. Tikarna utnyttjas tills de inte orkar mer och avlivas.

Valparnas liv går inte att rädda
Innan valparna ska fraktas sövs de ned, benen binds ihop, och de förvaras under resan i trånga utrymmen utan mat och vatten. De flesta valpar som har beslagtagits av den svenska tullen har varit så svårt medtagna att deras liv inte har gått att rädda.

Hundarna köps via internetannonser
Valparna säljs via annonsplatser på Internet, text-tv och i dagstidningar. Köparen betalar i förskott mellan cirka 10 000 och 25 000 kr för en valp. Mellanhanden eller kuriren, stämmer träff med köparen på allmän plats där affären görs upp. Varken säljare eller mellanhand lämnar ut fast adress eller telefonnummer så att de inte kan spåras.

Köparen riskerar fängelse
Ofta är köparen ovetande om valpens fruktansvärda uppväxtmiljö och lidande. Falska intyg om vaccination och stamtavla lurar köparen till att bryta mot lagen och riskerar därigenom böter och fängelse. Genom att köpa dessa valpar gynnas de organiserade ligor som även sysslar med annan brottslig verksamhet som narkotikahandel och trafficking.

Allvarligt hot både mot djurs och människors hälsa
De flesta insmugglade hundar som upptäcks kommer från länder där rabies existerar, framför allt från Östeuropa. Uppfödningen sker utan kontroll av varken veterinärer eller kunniga uppfödare. Valparna kan därför bära på ohyra och infektioner och sprida de livsfarliga sjukdomarna rabies och dvärgbandmask till Sverige. När symtom på rabies väl är synliga är sjukdomen i princip alltid dödlig hos både människor och djur.


Vad du kan göra
Vet du något om hundsmuggling? Kontakta tullen
Ring Tullverkets rikssambandscentral som är öppen dygnet runt hela året på telefon 0980-84550.
www.tullverket.se

Ska du köpa hundvalp?

· Köp inte din hund via en mellanhand.

· Hälsa på valpen hos uppfödaren före köpet.

· Kräv ID-handlingar och hälsointyg för valpen.

• Kräv kvitto med säljarens namn och adress.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0