Baksidan

Här är tullens senaste beslag av smuggelhundar.
Valparna avlivades direkt av en veterinär i Karlskrona.
Vi hade inget val, de kan ha burit på rabies, säger Johan Beck-Friis vid Sveriges veterinärförbund.
 
Läs också 17 maj 2005 Kennel polisanmäls för hundsmuggling 17 maj 2005 Smugglingen ett stort problem för Svenska Kennelklubben

Tullpersonalen stod beredd i Karlskrona hamn i går förmiddag. En tipsare hade avslöjat att det fanns ett antal valpar i en svenskregistrerad bil, på väg till Sverige med färjan från Gdansk. I bilen satt en polsk man och kvinna. Valparna skulle uppenbarligen säljas i Sverige. De polska medborgarna är misstänkta för smugglingsbrott, säger Karl Gunnheden, chef för tullverkets resandekontroll. De sex valparna, av raserna chihuahua och dvärgpinscher, låg i en rottingkorg och var i dåligt skick. Ett beslut fattades snabbt att de skulle avlivas på platsen. Kropparna skickades därefter till ett krematorium. Vi kan inte sätta valpar i bur under tiden de måste vara i karantän. Mentalt klarar de inte av en sådan behandling, säger veterinär Johan Beck-Friis.

Kostar 15 000 kronor

Han är upprörd över de giriga hundsmugglarna. Att köpa en valp på någon av de hemliga valpfabrikerna i Östeuropa kostar runt 500 kronor. Köparna i Sverige betalar upp till 15 000 kronor för en valp. Trots att säljaren inte kan visa några papper, säger Johan Beck-Friis.

Sprider rabies

Verksamheten har ökat kraftigt det senaste halvåret. Enligt Johan Beck-Friis har 130 insmugglade hundar blivit upptäckta vid den svenska gränsen. Flera tusen hundar har troligen smugglats in till Sverige under den perioden, säger Johan Beck-Friis. Risken är att hundarna sprider både rabies och dvärgbandmask. Båda sjukdomarna är dödliga för människor. Får dvärgbandmasken fäste i Sverige går det inte längre att äta bär, svamp och grönsaker direkt från naturen. Köparna förstår inte vilka risker de tar, säger Beck-Friis.

Ångrar sig

Isabelle Lexes i Malmö är en av de ångerfulla köparna. Hon betalade 10 000 kronor för en chihuahua. Säljaren lovade att jag skulle få alla papper senare. När hunden blev sjuk vägrade veterinären att röra den. Hoppas att andra köpare inte gör om mitt misstag, säger hon.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0